kroatie-vakantie Advertisement
Home arrow Eilanden arrow Brac
woensdag 27 mei 2009
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Brac - Kroatie

 Brac - bekend door uitstekende wijnen en zandstranden

Brac Bol Supeter 

Het eiland Brac is een van de grootste eilanden van de Adriatische zee. Brac is 40 km lang, 13 km breed, met een totale oppervlakte van 395 km². De 175 km lange kustlijn bevat veel inhammen met kleine strandjes. Naast kiezelstranden zijn er in het noorden ook enkele zandstranden, b.v. Vela Luka bij Supetar en Lovrecina. Het beroemde lange strand Bol Zlatni Rat aan de zuidwest kust bestaat uit hele fijne kiezels waardoor het net zand lijkt. Het is een driehoekige, in zee uitstekende landtong die afhankelijk van de getijden van vorm verandert.

Brac heeft een bergachtig karakter. Dit levert op veel plekken fantastische uitzichten op over de vruchtbare dalen met wijngaarden en over de Adriatische kust. De noordkust geeft een schitterend uitzicht over het Dalmatisch massief op het vaste land van Kroatie.

Bekende producten van het eiland zijn de uitstekende wijnen, beroemde schapenkaas en smaakvol lamsvlees. Brac is een zonrijk gebied. In de zomer schijnt de zon 9-12 uur per dag met een gemiddelde temperatuur van 24°C. In de winter schijnt de zon minimaal 4 uur per dag met een gemiddelde temperatuur van 8.6°C. Het eiland Brac bestaat uit kalksteen. Deze kalksteen wordt nog steeds gedolven en gebruikt in bekende gebouwen over de gehele wereld. Een van de meest bekende gebouwen is het Witte Huis in Washington.

Cultureel: Brac heeft een rijke historie. Het eiland is Rooms Katholiek, wat onder andere is te zien aan de diverse kapelletjes die over het hele eiland verspreid staan. In Selca zijn de Romeinse steengroeven te bekijken. Skrip is de eerste nederzetting van Brac. De veerboot uit Split komt aan bij de oude plaats Supetar, met goede stranden. In het zuidwesten ligt de plaats Milna, gesticht aan het begin van de achttiende eeuw.

Milna ligt aan een beschutte baai. In Nerezisca zijn het gouveneurspaleis, de Loggia en een voetstuk met de leeuw van St.-Marcus het bekijken waard. Het zijn herinneringen aan de tijd dat Nerezisca de hoofdplaats van het eiland was. Tevens zijn er diverse musea. Bij de toeristenbureaus vindt u meer informatie. Tevens kunt u daar terecht voor het huren van een scooter of auto. Dit is zeker aan te raden als u het binnenland wilt verkennen.

De wegen op het eiland zijn goed. Er loopt een centrale weg van west naar oost over het eiland. Hier komen alle wegen naar de kustplaatsjes op uit. Het eiland verkennen per fiets is mogelijk, maar houd rekening met een groot hoogteverschil met diverse stijgingen en afdalingen van 10 tot 14 procent. De bevolking is zeer gastvrij en spreekt over het algemeen voldoende Engels en/of Duits. Voor hun inkomen zijn ze grotendeels afhankelijk van het toerisme. Daarnaast kennen ze kleinschalige landbouw (druiven en olijven), veeteelt (schapen en geiten) en visserij.

Eten & Drinken: Vis en vlees zijn volop aanwezig. De viskaart bevat zeebaars, scampi's, mosselen, inktvis etc. De plaatselijke delicatesse is duivelskop. De prijs van vis wordt meestal per kilogram aangegeven. Het lijkt dan duur, maar als je een portie bestelt dan valt de prijs voor Nederlandse begrippen weer mee. Specifieke vleesgerechten zijn: cevapcici (gekruide gehakt rolletjes), pljeskavica (een soort hamburger), lamsvlees van het spit, Mjesano meso (mixed grill), Raznjici (verschillende stukjes vlees van de spies). Ook meer bekende gerechten als cordon bleu, biefstuk, etc. zijn te verkrijgen. Verder is de streek bekend van de kaas en de rauwe ham.

De wijnkaart bevat wijnen van het eiland. Prosek is een prima aperitief, dit is een wijn die wat lijkt op port. Als likeur is kruskovac aan te bevelen. Een bekend bier (pivo) is Karlovacko. Heeft u liever iets sterker dan kunt u kiezen voor slivovica, een pruimen jenever, of lozovaca, een soort brandy.

Waterliefhebbers: Voor watersporters is het een ideaal gebied. Zwemmen, snorkelen, surfen, zeilen, het is allemaal mogelijk. Het zeewater is zo helder dat de bodem op een diepte van 5 meter met het blote oog is te zien, een paradijs voor snorkelaars. Tevens zijn er mogelijkheden tot het volgen van een duikcursus. Doordat het verschil in eb en vloed gering is, is er geen echte branding. Zwemmen of lekker dobberen op een luchtbed is daardoor een ideaal tijdverdrijf. In de middag steekt de wind op zodat de surfers en zeilers zich kunnen uitleven. Op diverse plaatsen kunt u een waterscooter, zeilboot, roeiboot, visboot of waterfiets huren.

Uitgaan: Op het eiland liggen verschillende stadjes. In de meeste stadjes zijn de straten langs de havens afgesloten voor het verkeer zodat er een wandelgebied is ontstaan. Op de kades vindt u diverse restaurants, cafees, discotheken, marktkraampjes met souvenirs, etc. In het zomerseizoen heerst er op het eiland een gezellige en romantische drukte. 

Map - Kaart van eiland Brac: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
Top! Top!