kroatie-vakantie Advertisement
Home arrow Eilanden arrow Cres
dinsdag 14 juli 2009
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Cres - Kroatie

 Cres - is bekend  door de vele dolfijnen

Cres stad Uitzicht Cres Cres

Cres het twee na grootste eiland in de Adriatische zee (404,33 km in omtrek; 3,250 inwoners), bevindt zich in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner. Het zuidelijke deel, de stad Osor, is verbonden met het eiland Losinj door een schraagbrug.

Het eiland heeft een heuvelachtig landschap en is 66 km lang. Het zuiden, met olijfbomen en wijngaarden heeft een milder klimaat dan het noorden. Een enkele weg voert van het noorden van Cres naar het zuiden van Losinj.

Het toerisme concentreert zich in enkele dorpen namelijk Cres, Osor, Martinscica en Valun. De kustlijn heeft vele inkepingen. Het westen en zuiden kennen baaien en kiezelstrandjes, terwijl het noorden gekenmerkt wordt door steile rotsen. De hoogste punten van het eiland, Gorice (648m) en Sis (638m), bieden u een fantastisch uitzicht op de Baai van Kvarner. Het zal niemand onberoerd laten.        

Het zoetwatermeer "Vranameer"  dat 5,5 km lang en 1,5 km breed is, is een rijkdom aan planten en dieren. Meer dan 1.300 soorten, zijn uitdagingen voor elke natuurliefhebber. Het eiland is ook een van de laatste standplaatsen van de vale gier. Zij nestelen op een door de koude bura-wind geteisterd plateau.

De eerste bewoners kwamen al in het stenen tijdperk naar het eiland. Door de continue aanwezigheid van mensen is een rijke culturele en historische erfenis ontstaan. Liburniaanse ruines, overblijfselen van oude steden, kloosters en katholieke kerken uit het verleden maken het eiland meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Cres
Cres ligt aan een baai in de beschutting van een heuvel. De plaats werd belangrijk toen de bisschoppen en gouverneurszetel van Osor hierheen werden verplaatst. De muren en de twee poorten geven de stad een Venetiaans tintje.

Osor
Dit was tot halverwege de vijftiende eeuw de hoofdplaats van het eiland Cres, met een haven en een bisschopszetel. Later raakte Osor in verval en werd Cres de hoofdplaats. Tegenwoordig is het plaatsje een groot museum met overblijfselen uit de Bronstijd en een paar fraaie monumenten.

Miholascica
Een klein vissersdorpje dat zijn wortels in de Romeinse tijd heeft. Het dorp is trots op zijn prachtige stranden, waar het zeewater rustig kabbelt over gladde keitjes. In het centrum van het dorp staat een herberg met overheerlijke garnalen.

Ilovik
Ten zuiden van Losinj ligt het eiland Ilovok. Op een oppervlakte van bijna 6 km2 wonen ongeveer 350 mensen. Ze verbouwen wijndruiven, olijven, fruit en bloemen. Op Susak en Ilovik zijn overblijfselen gevonden uit de prehistorische en Romeinse tijd, waaronder munten en mozaieken.

Bezienswaardigheden

Martinscica:
 • middeleeuwse kerk St. Martinus (vandaar de naam Martinscica, compleet verbouwd in de 19e eeuw).
 • het klooster met St. Jeronimuskerk (gebouwd rond het jaar 1500 door de edele familie Bokina).
 • het zomerhuis van de familie Sforza (gebouwd in de 17e eeuw).

 

Vanuit Martinscica kunt u de steile weg nemen naar het dorp Vidovic op 280m hoogte. Het is een unieke ervaring om Vidovic te bezoeken na een heftige storm: Het uitzicht reikt tot Istrie en Italie. Van Vidovic loopt er een pad naar twee andere dorpjes, Grmov en Lubenice.

Degenen die wensen te wandelen, kunnen genieten van een trip naar de heuvel van St. Kuzma, waar een kerkje aan de top prijkt, naar het verlaten dorpje Kuncici of naar het dorpje Grmov. Voor de verschillende sportgelegenheden kunt u altijd naar het stadje Cres, slechts een paar kilometer verwijderd van Martinscica en Miholascica.

 Natuur
Het eiland Cres is in zijn geheel een onaangetast natuurgebied. Grotendeels bebost met slechts een grote plaats, het gelijknamige stadje met ongeveer 2.250 inwoners (het eiland Cres heeft er in totaal 3.250).Er zijn ruim 1500 verschillende soorten planten en 190 vogelsoorten, waaronder de witkoppige gier (white-headed vultures) een zeldzame, en daardoor beschermde vogelsoort. In het kleine historische plaatsje Beli (meer dan 4000 jaar oud) bevindt zich het Eco-centrum "Caput Insulae" dat de primaire taak heeft om deze mooie, grote vogels (diameter van de vleugels reikt tot 2,8 m) te observeren en te bestuderen.

Het feit dat de eilanden Cres en Losinj bekend zijn door de vele dolfijnen zegt veel over de schoonheid van het zeewater rondom. Deze prachtige dieren kunnen immers alleen overleven in een volledig schone omgeving. Ook dolfijnen worden hier geobserveerd door wetenschappers en er wordt veel gedaan aan hun bescherming. Een echt raadsel van de natuur is het beroemde zoetwatermeer van het eiland Cres het "Vranameer", dat 5,5 km lang en 1,5 km breed is. 

Mali Losinj:

 • De kerk van Sint Martinus dateert van 1450.
 • De kerk van Maria's Geboorte, gebouwd tussen 1696 en 1775.
 • De kerk van Maria's Onbevlekte Ontvangenis in Cikat, gebouwd in 1534 en uitgebreid in 1858.
 • Talrijke villa's van de Oostenrijkse aristocratie.
 • De zeevaartschool "Ambroz Haracic" ontworpen in de vorm van een schip, compleet met commando brug.
 • De kunstcollectie van Andra Vida and Katarina Mihicic en een collectie van oude meesters.
 • De kerk van Sint Nicolaas uit 1857.  

 

 

 

 

Sporten: Tennisbanen in Mali Losinj kunt u vinden bij vrijwel elk hotel, bijvoorbeeld in Cikat, Punta en Suncana Uvala. Het tenniscentrum "Cikat" vindt je op de mooiste plek van de stad in het bos. Hier kunt u tennissen, een tenniscursus (langer of korter) volgen en u kunt deelnemen aan een van de toernooien voor toeristen (elke woensdag vanaf 15/7 t/m 1/9).

Er zijn ook bowling- en kegelbanen en basketbal- en voetbalvelden. Voor kinderen en volwassenen: Verschillende toernooitjes en spelletjes op de stranden van Losinj.

Zee-excursies: U kunt bij elk reisbureau in Mali of Veli Losinj verschillende excursies boeken naar kleinere en zeer interessante eilanden zoals bijvoorbeeld:

 • Susak - het eiland van het zand
 • Ilovik - het eiland van de bloemen
 • Rab - het eiland van de bossen
 • Silba - het eiland zonder auto's
 • Rondvaart met een vispicnic.
 

 

 

Map - Kaart van eiland Cres: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
Top! Top!