kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Eilanden arrow Korcula
Thursday, 22 July 2010
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Korcula - Kroatie

 Korcula - geboorteplaats van  Marco Polo

Korcula stad Korcula binnenstad Korcula uitzicht

 Korcula is vooral bekend als geboorteplaats van de beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hard bewijs is hier niet van maar feit is wel dat veel mensen op dit eiland de familienaam Polo dragen. Officieel is Marco Polo geboren in Venetie maar aangezien het eiland in die periode onder Venetie viel, sluit dat niet uit dat zijn wieg inderdaad op dit eiland heeft gestaan. Maar Korcula hoeft het geenszins alleen van Marco Polo te hebben. De Britse krant "The Observer" heeft het eiland de negende plaats gegeven in de ranglijst van de mooiste eilanden van de wereld. Het Kroatische eiland Hvar werd een aantal jaren geleden ook al in de top tien van mooiste eilanden geplaatst. In het artikel "20 hemelse eilanden" heeft Korcula stevige concurrentie van bekende eilanden zoals de Seychellen, de Cariben, de Malediven, de Balearen en Madagaskar. Volgens de schrijver van het artikel is het eiland een van de meest interessante bestemmingen van Kroatie. Vanaf het kleine fort, een van de vele waardevolle historische bouwwerken, lijkt de tijd in de stad Korcula te hebben stil gestaan. Verder staat de schrijver nog stil bij de lokale traditionele dans de "more kaze" en het huis van de ontdekkingsreiziger Marco Polo.

Het eiland ligt op zo'n anderhalf uur varen vanuit Dubrovnik. Het eiland is 47 km lang en ongeveer 7 km breed. De belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland zijn de olijfboomgaarden en de lokale wijn (vooral dessertwijn). Dichte bossen met aleppo dennen, cipressen en eiken bedekken dit eiland. Korcula is een van de meest geliefde eilanden van toeristen. Het biedt dan ook zeer veel. Prachtige stranden, pittoreske plaatsen, een aangenaam klimaat en    goede  verblijfsmogelijkheden in hotels, pensions, campings en jachthavens. Het eiland is een van het grootste eilanden van Kroatie en maakt deel uit van een archipel die uit 48 eilanden beslaat. Ecologisch gezien is het eiland een lustoord met vele baaien, grotten, dichte bossen en glashelder water waarin de meest fantastische kleuren te ontdekken zijn. Vrijwel verlaten stranden nodigen de bezoekers uit om te genieten van ongeveer 3000 zonne-uren per jaar, waarbij de temperatuur maar zelden boven de 30 graden uitkomt.

Korcula stad
De oudste en bekendste stad van Korcula is Korcula-stad. De stad ligt op een schiereiland en wordt omgeven door 13de eeuwse muren, die na 1420 door de Venetianen versterkt zijn met torens en bastions. De hele stad is betoverend. Aan het plein Stossmayerov trg staat het belangrijkste monument van de stad, namelijk de 13de eeuwse St. Marcuskathedraal. De gotische kathedraal is zeker een bezoekje waard. Links van de St. Marcuskathedraal staat de gotische St. Pieterskerk. Ook dit is een imposante kerk. Tegenover de St. Pieterskerk liggen het gotische Arneri paleis en het renaissancistische Gabrielles paleis uit de 16de eeuw. Dit paleis is sinds 1958 ingericht als het Stedelijk Museum en bevat waardevolle documenten over de zeevaartgeschiedenis van het eiland, een interessante archeologische sectie en een schilderijengalerij met portretten van lokale edelen. De huidige haven van Korcula werd pas in de 19de eeuw aangelegd. Langs de haven zijn vele terrasjes en is het zeer aangenaam toeven. De lokale wijnen grk of posip zijn een absolute aanrader.

Blato
De stad is als een soort amfitheater tegen de hellingen van heuvels gebouwd. Vroeger was Blato een van welvarendste nederzettingen van het eiland, wat vooral was te danken aan de wijnbouw. Een ziekte tastte in het verleden de wijngaarden zodanig aan dat ze waardeloos werden, waardoor de belangrijkste bron van inkomsten werd weggenomen. Hierop verlieten de inwoners in groten getale de stad. Op het centrale plein van Blato staan een 18de eeuwse barokke loggia, het Arneri kasteel uit de renaissance en de middeleeuwse Allerheiligenkerk.

Vela Luka Deze plaats ontstond als haven voor Blato vanwege de beschutte ligging ervan. Het ligt zo'n 40 km van Korcula-stad. Behalve de industrie zijn er veel aantrekkelijke baaien en stranden en talloze kleinere eilandjes. De heuvels rondom de stad beschutten deze streek voor de winden vanuit het noorden en het zuiden. Vela Luka heeft de voornaamste haven van het eiland. Vandaar dat hier de veerdiensten naar Split en Lastovo gaan.

Lastovo
Dit is eenn van kleinere eilanden rond Korcula (ten oosten van Korcula-stad). Het eiland is omgeven door veertig kleine eilanden en rotsige uitstulpingen. Tot een aantal jaren geleden was het militair gebied en daarom verboden voor toeristen. Nu is het gelukkig openbaar. Het eiland is 9 km lang en ongeveer 6 km breed. Er wordt wijn, fruit en olijven verbouwd. Restanten van gebouwen getuigen van de aanwezigheid van de Romeinen op het eiland. Dankzij het ontbreken van toerisme, vanwege de militaire status, zijn de overblijfselen goed bewaard gebleven. Bezienswaardigheden zijn o.a. de 12de eeuwse Blasiuskerk en het Oratorium van Onze-Lieve-Vrouwen in het veld uit de 15de eeuw.

Map - Kaart van eiland Korcula: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
 
Top! Top!