kroatie-vakantie Advertisement
Home arrow Eilanden arrow Krk
dinsdag 14 juli 2009
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Krk - Kroatie

Krk - grootste eiland in de adriatische zee en Kroatie

Krk kust Krk uitzicht Krk 

Krk is een Kroatisch eiland dat in 1992 16.402 inwoners telde tegen bijvoorbeeld 21.259 in 1910. Met 410 km² is het grootste eiland in de Adriatische Zee. Krk (voorheen: Kurikta en Kurikon, dan Kirijatika, Vacla en Veglia en Veja) is een groen eiland en wordt ook wel het "Gouden Eiland" genoemd - "Zlatni otok" - en het verdient deze naam!

In 1977 begon men met de bouw van een 1300m lange brug naar het vasteland. De brug bestaat uit twee bogen met als steunpunt het eilandje St. Marco. De brug was klaar in 1980 en kreeg de naam Titov Most, een naam die ondertussen Krkov Most geworden is. Deze brug zorgt voor een goede verbinding met de internationale luchthaven van het eiland.

Het eiland Krk heeft een speciale betekenis voor Kroatië. Krk was eeuwenlang het centrum van de Kroatische literatuur en de Kroatische taal. Het "Baska Tablet", een van de oudste Kroatische handschriften is er een bewijs van. Er zijn heel wat toeristencentra met vele historische monumenten uit de Griekse en Romeinse tijd, het eiland leeft voornamelijk van het toerisme en heeft een aangenaam klimaat in de zomermaanden. De oostkust van het eiland heeft een mooi witachtig rotslandschap.

Het binnenland en de meer beschutte westkust zijn weelderig begroeid. In de winter is het ondanks zijn ligging vrij onguur door constante koude wind (uit het noorden: Bura) die permanent aanwezig is. Bij zachter weer is het de zuidenwind (Jugo) maar deze brengt meestal regen De grootste warmte wordt gebracht door de westenwind (Maestral). De bewoners hebben een uitgebreid taalgebruik om het weer te omschrijven, men woont immers op een eiland en er zijn nog heel wat kleine vissers.

De belangrijkste stad, Krk-stad, heeft haar middeleeuwse muren en het kasteel behouden en heeft een Rooms Katholieke Maria Hemelvaart kathedraal uit de 13e eeuw.

De stad-Krk heeft voorhistorische fundamenten. Het is een ommuurde vestingstad met verschillende Romaanse en Gotische kerken. Men vindt er één van de oudste Glagolitische inscripties uit de 11e eeuw. De driebeukige Maria Hemelvaart kerk heeft een gevel van licht natuursteen en herbergt vier schilderijen van Cristoforo Tasca en een houten barokke preekstoel.

Omisalj. Op het eiland Krk zijn een tiental kustdorpen, oorspronkelijk vissershavens. Er is wat wijnbouw en er worden schapen gehouden die bijzonder mild van smaak zijn, het zouthoudende gras geeft heerlijk vlees dat op spit of gestoofd bereid wordt. De grootste lengte van het eiland is 40km. Vertrekkend vanaf het vasteland over de brug kan het volledig overgestoken worden. Het eerste stadje, gelegen op grote hoogte, heet Omisalj en is opgericht rond de Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Er bestaan ruïnes uit de 5e en 6e eeuw. De ommuring van de stad is deels bewaard gebleven. Verder komt het dorpje Njivice in beeld. In 1930 ging Tito hier met vakantie. Het is tot op de dag van vandaag één van de meest intieme haventjes met enkele uitstekende restaurants, een camping en naaktstrand.

Njivice. Vervolgens ontmoet je Malinska, een iets grotere haven (veilig voor jachten bij storm) met uitgebreidere mogelijkheden om inkopen te doen. Het dorpje Glavotok, heeft een minihaven voor één boot, een kerkje met kerkhof naast een middeleeuws klooster en een paar huizen er rondom. Elk jaar is er een groots feest. Vervolgens vind je Porat. Best bereikbaar via de zee, er zijn twee uitstekende restaurants. Een ander dorpje is het bijna onbereikbare Baska Draga (oud) en aan het uiterste eind van het eiland vind je de plaats Baska. Baska kan bij stormweer bijzonder mooi en woelig zijn. Baska ligt aan de kust en is een populaire badplaats met een mooi strand.

De Luciakerk, vlakbij Baska, bezit een kopie van de Baska steen, het oudste Kroatische document in glagolitisch schrift. Onderweg vergeten we Punat niet, met de grootste jachthaven van de Adriatische Zee en op de terugweg aan de andere zijde van het eiland, Vrbnik gelegen op een 50 meter hoge klif. Men kan er proeven van de heerlijkste Dalmatische ham (prsut), kaas (sir) en de lokale witte wijnen. Alle zeevruchten en vis zijn uiteraard gevangen in de nacht voor je aan tafel komt.

Map - Kaart van eiland Krk: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
Top! Top!