kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Nationale parken
Thursday, 8 March 2012
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Nationale parken

Meren, watervallen, ravijnen en honderden mooie eilandjes

In Kroatie bevinden zich acht nationale parken, de bekendste en meest indrukwekkende nationale parken zijn Meren van Plitvice "Plitvicka jezera" en Watervallen van Krka.

De unieke schoonheid van dit gebied heeft ervoor gezorgd dat in 1979 de Plitvice meren werden toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit gebied van eeuwenoude bossen liggen zestien meren die door 92 watervallen elkaar verbonden worden.

In Kroatie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale parken en natuurparken. De nationale parken worden zo min mogelijk ingericht, terwijl in de natuurparken nog wel eens een bankje of wandelroute wordt uitgezet. Deze gebieden zijn erg populair bij natuurliefhebbers en wandelaars.

Image


Brijuni - Dit nationale park bestaat uit twee grotere (Veli Brijun en Mali Bijun) en twaalf kleinere eilandjes. De oppervlakte van de eilanden is 7,4 km2 als je de zee bij de oppervlakte meerekent dan hebben ze 33,9 km2. De kustlengte van alle eilanden samen is 46,8 km waarvan 25 km bij de Veliki Briun hoort en 8,3 km bij Mali Briun. De kust is laag en bestaat uit stenen, kiezelstenen en zand. Het nationale park Briuni is gescheiden van het vasteland door Fazanski kanaal die 3 km breed is en 12m diep en opgericht in 1983. De eilandengroep ligt langs de westkust van Istrie tussen Pula en Rovinj van Pula zijn ze 7km verwijdert. Vanuit Pula of Rovinj zijn alleen twee grote eilanden te bezoeken. Er worden bootexcursies georganiseerd, er vertrekt regelmatig een boot vanuit Fazana en de boottocht duurt ongeveer15 minuten. Naast de twee grotere eilanden zijn er nog twaalf kleinere eilanden namelijk Sv.Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, Sv.Jerolim en Kozada. De eilanden hebben een Mediterrane klimaat met veel zon en de gemiddelde temperatuur van 13,9oC. De gemiddelde zonuren per jaar zijn zo’n 2300 h. De gemiddelde temperatuur in de winterperiode is 6,3 graden. De temperatuur van de zee in de zomer is tussen 22 en 25 graden.

http://www.brijuni.hr/

Krka - Dit nationale park is in 1985 opgericht. Hij bevind zich in Sibensko-Kninske provincie en is dicht bij Zadar. De oppervlakte is 109 km2. De nationale park Krka dankt zijn naam aan de rivier Krka. De bron van de rivier bevind zich onder de gebergte Dinara en bevind zich 3,5 km van de stad Knin. Daar vind u ook een 22m hoge waterval Krcic die in de winter veel water heeft en veel lawaai maakt en in de zomer zonder water is. De lengte van de zoutwater rivier is 49 km en waar het zoet en zeewater zich mengt is 23 km lang. De belangrijke zijriviertjes zijn Krčić Kosovčica, Orašnica, Butišnica en Čikola s Vrbom. De nationale park heeft zeven watervallen (Krcic, Bilusic, Brlijan, Manojlovac, Rosnjak, Miljacka, Roski Slap en Sradinski Buk) en is een natuur fenomeen. Op sommige plekken zijn de watervallen heel spectaculair. De nationale park Krka heeft 860 verschillende plantensoorten. In de rivier zijn 18 vissoorten te vinden en 10 endemen en dat maakt die rivier een natuurmonument van de hoogste categorie.

http://www.npkrka.hr/ 

Mljet - Dit nationale park bevind zich in het zuiden van Kroatie dichtbij Dubrovnik op de eiland Mljet. Het eiland is gemiddeld 3 km breed en 37 km lang. De nationale park bevind zich op het noord-westen deel van het eiland en neemt 5.375 ha in beslag. In 1960 is het tot een nationale park uigeroepen en dat is de eerste keer dat er een poging is gedaan om de natuur te beschermen in de Adriatische zee. Op het eiland bevind zich een complex aan meren met zout water en dat heeft Mljet wereldwijd bekend gemaakt. De grote meer heeft een oppervlakte van 145 ha en is 46 m diep. De kleine meer heeft een oppervlakte van 24 ha en is 29 m diep. Dankzij de grote hoeveelheid vegetatie word hij de groene eiland genoemd. De lokale bevolking werkt meestal in wijngaarden, olijfbomen en toerisme. Deze eiland en nationale park is te bezoeken met een boot uit Dubrovnik en talloze toeristische boten vanuit Korcula, Hvar en Split. De boten komen in de haven van Pomena aan.

http://www.np-mljet.hr/

Paklenica - Dit nationale park heeft een oppervlakte van 96 km2, hij bevind zich aan de oostkust van de Adriatische zee en heeft de hoogste toppen van de Velebit. De hoogste punt is Vaganski vrh (1757 m) en Svetog brda (1753 m). Paklenica is in 1949 benoemd tot nationale park. Dit is een gebied met een ongewone combinatie van bergen en zee. Het heeft vele bossen, baaien die de Velebit diep binnendringen en veel grotten. De park bestaat uit Mala en Velika Paklenica. In de park vind je veel waterbronnen (Ivine vodice, Stražbenica, Kontinovo vrilo, Crno vrilo, Velika Močila i Pećica.) met drinkwater met bijzonder goede kwaliteit. De grootste bron is Ivine vodice en die bevind zich 1200 m boven zeespiegel. De nationale park is de belangrijkste klim center van Kroatie en behoort tot een van de beste in Europa. Hij is zo populair omdat hij in de buurt van de zee is en dan kan je klimmen met watersport combineren. Elke jaar in april worden er internationale klim wedstrijden gehouden.

http://www.paklenica.hr/

Meren van Plitvice - Dit nationale park plitvice heeft een oppervlakte van 29.482 ha. Voor wandelen en onderzoeken is niet het hele park toegestaan. Maar dan heb je nog uren om te wandelen via paden. In de park heb je een hotel complex en een camping. Plitvicka jezera bevinden zich tussen de provincies Kordun en Lika bij de bron van de rivier Korana en ligt tussen 480 tot 636 m boven zeespiegel. Het nationale park (Plitvicka jezera) de meren van Plitvice behoren tot enkele gemeenten namelijk Titova Korenica, Otočac, Slunj en Ogulin. Pltvicka jezera zijn onderverdeeld in Gornja (boven) en Donja (beneden) meren. De boven meren beginnen van Pro&scaroncanskog jezera tot Kozjak. De grootste meer in de Beneden meren is Jezero Milanovac en is 18m diep, 470 m lang en 50-90 m breed. De totale lengte van de meren is ongeveer 9 km. Er zijn 16 grotere meren die onder elkaar staan zodat ze op een trap lijken en een paar kleinere meren. De meren hebben watervallen en de meer met de hoogste (76 m) heet Novakovića brod . UNESCO heeft de meren van Plitvice op de lijst van wereld erfgoed geplaatst. De meren van Plitvice hebben al miljoenen bezoekers van overal ter wereld gehad.

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/

Risnjak - Het gebrgte Risnjak is in 1953 als nationale park verklaard en was toen 3014 ha groot. In het jaar 1997 werd hij uitgebreid en nu neemt hij de gebergte Snježnika en bron van de rivier Kupa in beslag en heeft 6400 ha. De hoogste top is Veliki Risnjak en is 1528 m hoog. Het park bevind zich in het meest beboste gebied van west Kroatie en het noord-westen van Gorski Kotar. Het is in de buurt van de stad Rijeka en de belangrijke weg tussen Rijeka en Zagreb. Het is 12 km verwijderd van Delnica, 35 km van Rijeka en 140 km van Zagreb. Het gebied is in twee zones verdeeld, de zone van strenge bescherming en de zone van de gemiddelde bescherming. De zone van de strenge bescherming heeft 4600 ha daar gaat de natuur zijn gang. In deze gebied gaan de Zee klimaat en de landklimaat in elkaar over, De zomers zijn warm zo´n 20 graden en de winters zijn lang en koud met veel sneeuw.

http://www.risnjak.hr/

Sjeverni Velebit - Het nationale park Sjeverni (noord) Velebit is in 1999 als nationaal park verklaard. Dit gebied is als nationale park verklaard omdat het verschillende bijzondere fenomenen heeft, er veel verschillende diersoorten leven en omdat het veel natuurschoon heeft. Het nationale park heeft een oppervlakte van 109 km2 en beschikt over vier reservaten Hajdučki en Rožanski kukovi en botanische reservaten "Visibaba" en "Zavižan-Balinovac-Velika kosa". In Hajdučki i Rožanski bevinden zich ravijnen die tot de diepste in de wereld behoren, de bekendste is `Lukina Jama` die is in 1999 ontdekt. Tot nu toe zijn er meer dan 150 ravijnen ontdekt. Binnen het reservaat "Zavižan-Balinovac-Velika kosa" vind je de bekendste botanische tuin in Velebit. In de park vind je veel paadjes de bekendste is Premužićeva staza. Dit pad loopt door de mooiste en interessantste delen van noord Velebit. Van de toppen van verschillende bergen heb je mooi uitzicht van de Adriatische Zee en de eilanden Pag, Rab, Goli, Prvić en Krk.  

http://www.np-sjeverni-velebit.hr/

Kornati - eilandengroep met de meeste inhammen in het Middellandse-Zeegebied bestaande uit 140 onbewoonde eilanden, eilandjes en klippen.  Meer...

http://www.kornati.hr/

 Kaart - map van nationale parken in Kroatie.

Image 

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (143) Kroatie
    L (59) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (6) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (2) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Aktie

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Padova - Eila...
tea1200608215.jpg
Huur: € 36

Pension Comfor Lovac
tea1318504585.jpg
Huur: € 25

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Studio Holek - Eila...
tea1196703491.jpg
Huur: € 22
 
Top! Top!