kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Steden arrow Dubrovnik
Saturday, 7 August 2010
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Dubrovnik - Kroatie

 Dubrovnik - meest geprezen toeristische bestemming in Europa

Dubrovnik stad Dubrovnik centrum Dubrovnik

Grb DubrovnikDubrovnik is een stad en een haven aan de kust van de Adriatische zee, tevens het centrum van de Dubrovnik  - Neretva provincie. Hij is ontstaan in het verre verleden en daarom zijn er, net als voor de meeste middeleeuwse steden geldt, vele legendes over zijn ontstaan. Van de vele legendes over het ontstaan van deze stadis de meest gegronde de legende dat de stad ontstaan is na de vernieling en ondergang van de Roomse stad Epidaur (ter plaatse van Cavtaat) in de 7e eeuw.

Epidaur is heel waarschijnlijk gevestigd als een Griekse kolonie, maar harde bewijzen zijn er niet. Tijdens de Roomse tijd is dit een ontwikkelde stad en een belangrijk zeevaart- en handelscentrum. In 614 is Epidaur veroverd en verwoest door Avaren en Slavenen.


De overlevenden zijn gevlucht naar de nabijgelegen bossen en het kleine stenen eiland Laus. Het eilandje is van de kust afgescheiden door een smal kanaal en zo beschermd vanaf de zee en vasteland. Voordat de vluchtelingen van Epidaur kwamen is het eiland waarschijnlijk wel bewoond geweest. Hierna is het aantal bewoners sterk gegroeid.

De meest recente archeologische opgravingen, vooral de ontdekking van de Dubrovnik-kathedraal uit de 7e eeuw, bevestigen dit verhaal. Het noodlot van Epidaur en het ontstaan van de stad zijn vergelijkbaar met het ontstaan van Venetie en Split. In de tussentijd, aan de kust tegenover de nederzetting Raguse, ontwikkelde zich een Kroatische nederzetting, die waarschijnlijk zijn naam aan de soort mediterrane eik te danken had.

Door de tijd heen is de verbinding tussen twee nederzettingen gegroeid wat geleid heeft dat de Kroatische en Romaanse bevolking zich ging mengen. Het kanaal tussen het eilandje en de kust is gedurende de 10e en 11e eeuw ondiep geworden. Deze is aan het eind van de 11e eeuw opgehoogd. Op de plaats waar het eiland samengebracht is met het vasteland is vandaag de breedste en de bekendste straat van de stad  “ Stradun".

Aan het eind van de 12e eeuw zijn beide nederzettingen volledig geentegreerd, beschermd door de muur rondom de stad die in de 13e eeuw ook de noordelijke wijk omvat. Rond deze tijd is de regulatie van de straten beeindigd en de stad is op de hedendaagse omtrek. Eerste schriften over de naam Dubrovnik zijn gevonden in de documenten van de Bosnische ban Kulin uit het jaar 1189. Tot de 14e eeuw is de stad volledig Kroatisch geworden. In 1032 namen Venetianen met hun schepen deel in de strijd tegen Arabieren.

In 1153 schrijft een Arabische schrijver over stad als de meeste zuidelijke stad van Kroatie, de stad met veel schepen die op verre reizen gaan. Dubrovnik en Pisa hebben een contract getekend in 1169 over zeehandel in de Middellandse zee van Pisa tot Carigrad. Tot het einde van de 12e eeuw heeft de stad gezorgd voor vele handelscontacten met Kroatische en Italiaanse kuststeden en hun buren van het vasteland, Bosnie en Servie, om zo de status van het hoofd van het handelsimperium van deze Balkan landen te verkrijgen.

In de 12e eeuw heeft stad aan het hoofd van het bestuur een eigen vorst, maar in 1205 komt het onder de macht van Venetie. Onder deze macht blijft de stad 150 jaar lang, wat veel invloed heeft gehad op de bestuurlijke regeling van de stad. Bewoners van stad moesten tijdens deze 150 jaar de Venetiaanse vorst en bisschop accepteren en Venetie heeft op vele manieren getracht om de volledige macht over de stad te krijgen. Ook al is de ontwikkeling van de stad vertraagd, Venetianen hebben nooit macht gehad over handel van de stad.

Het vredesverdrag van Zadar in 1358 was het einde van de Venetiaanse macht over stad, omdat Venetie afstand moest doen van hun bezit aan de oostkust van Adriatische zee. Vanaf dat jaar erkent de stad de hoogste macht van de Hongaars-Kroatische herder, die zich niet bemoeide met bestuur, regeling, handel en zeevaart, wat heeft geleid tot complete emancipatie als zelfstandige aristocratische republiek. Zo is de oude naam COMMUNITAS RAGUSINA (gemeente-Dubrovnik) overgegaan in REPUBLICA RAGUSINA (Republiek-Dubrovnik).

 In 1399 spreidt de Republiek zich op de kuststreken van Ston tot Orasce, en in 1419 en 1427 krijgt zij de uiteindelijke vorm met Konavle en Cavtat. In de 15e eeuw groeit de Turkse macht in de Middellandse zee, waarmee de Republiek Dubrovnik sterke handelscontracten heeft afgesloten. Stad betaalt aan Turkije voor vrije handel tot aan Mohacka. Dit duurt voort tot de strijd in 1526 wanneer het Turkse leger het Hongaars - Kroatische leger veroverd. Vanaf dat moment is Dubrovnik niet meer onder de hoofdleiding van de Hongaars - Kroatische macht.

In de gouden tijd van Republiek Dubrovnik is de basis van materiale rijkdom productie en transfer van zilver en lood vanuit Bosnische en Servische mijnen naar meer ontwikkelde delen van Europa waar deze materialen zeer gewenst waren. Zo verschenen handelaren als vertegenwoordigers, zelf eigenaren van deze mijnen die de productie en transport van deze metalen tot de thuishaven en verder over de zee naar Europa organiseerden. Om efficiënter deze handelsfuncties uit te voeren hebben ze een reeks kolonies gevestigd langs de knooppunten.

Met de Turkse verovering van Bosnie en Servie eindigt deze belangrijke handel. In 1463 is besloten om alle werkplaatsen buiten de muren van de stad te vernietigen. Productie en export van zout is dan een van de belangrijke producten voor de ontwikkeling. Scheepsbouw van Republiek is ver bekend. Rond de helft van de 16e eeuw heeft de Republiek meer dan 180 grote schepen die helemaal naar Engeland varen.

Tegen het einde van de 18 eeuw heeft Republiek consulaten in meer dan 80 steden in Europa. Volledige politieke activiteiten, maar ook alle prive interesses en ethische normen zijn in het kader van het welzijn voor de staat. In verband met de grootte en de gevoelige geostrategische ligging heeft de stad veel geinvesteerd in diplomatieke vaardigheden van vertegenwoordigers. Eeuwen van ervaring in ingewikkelde politieke situatie hebben bijgedragen aan de goed ontwikkeld diplomatieke vaardigheden in de destijdse wereld.

Het feit dat de Republiek nooit een aanvalsoorlog heeft gevoerd, maar meerdere gebieden heeft gehad, dat hij de    handel met Turken ook tijdens de grootste oorlog tussen de Christenen en Moslims heeft onderhouden (met goedkeuring van Paus), vanaf de 15e eeuw geen oorlog heeft gevoerd ondanks vele dreigingen, zeggen veel over diplomatieke aanpak van deze Republiek. Ook volledig vernietigd door de aardbeving, is de stad dankzij de handigheid en moed van steenhouwers wederom opgebouwd. Interessant feit is dat Dubrovnik een van de eerste staten is geweest die de Onafhankelijkheid van de Verenigde Staten heeft erkend.

Het meest tragische moment van de geschiedenis van de stad is de aardbeving van 6 maart 1667. Meer dan 5000 stedelingen vinden de dood bedolven onder het puin van hun eigen stad. Een van de mooiste steden van de Mediterraan is verdwenen in puin en later in branden die dagenlang hebben geduurd. Het hele centrum van geschiedenis met Roomse kathedralen en representatieve gotische en renaissance paleizen, kerken en kloosters is een ruvine geworden. Ook de schepen in de haven hebben geleden onder de aardbeving.

Stad had het moeilijk om op te krabbelen na de catastrofe. Het gezicht van de stad is helemaal veranderd. In plaats van grote paleizen in Gotisch en renaissance stijl die onstaan zijn in eeuwen van vrede en welvaart, werden kleine, eenvoudige huizen gebouwd in barok stijl. Bijna alles is vervangen in de stijl van Roomse Barok, alleen het Paleis van Sponsa en een gedeelte van het kasteel van Knez is in oorspronkelijk staat gebleven.

Maar ook met deze veranderingen is Dubrovnik eenn van de mooiste en meeste architectonisch geprijsde steden in de Mediterraan gebleven. Republiek Dubrovnik is niet uitgedoofd door alle gebeurtenissen in de geschiedenis, maar in 1808 als blijk van grote macht van Napoleon. Na zijn val bestond de grote hoop op het Vienna congres dat de Republiek zou terugkeren, maar de Oostenrijkse regering van de Tsaar stemde hier tegen omdat zij aan de hele oostelijke kust wilden regeren. Vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw groeit het toerisme hard in Dubrovnik.

Er zijn vele hotels van hoge categorie gebouwd en later zelfs hele toeristische wijken aan de rand van de stad. Met de bouw van het grote vliegveld is het toerisme nog meer en sneller gegroeid. Aan het eind van de jaren 80 is Dubrovnik een van de meeste geprezen toeristische bestemmingen in Europa geworden.

Hotels' in Dubrovnik

Map - Kaart van Dubrovnik: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
 
Top! Top!