kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Klimaat
Tuesday, 20 April 2010
Hoofd Menu
Home
Steden
Eilanden
Nationale parken
Natuurparken
Klimaat
Reizen-Route
Campings
Watersport
Taal
Musea
Kroatisch Geld
User Menu
Help
Laatste
Arrow Villa Meloni - Moto...
Arrow Hotel Slavija - Split
Arrow Vliegen naar Kroatië
Arrow Met de auto naar Kr...
Arrow Busvervoer naar Kro...
Arrow Valamar Club Tamari...
Arrow Hotel Selce - Selce...
Arrow Hotel Pharos - Hvar
Login Form

Wachtwoord vergeten?
Nog geen account? Maak er een!
Statistics
Leden: 66
Nieuws: 84
Links: 25
Bezoekers: 873741
Wie is Online
Nu 10 bezoekers online
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Klimaat - Zon - Zee

Kroatie heeft een landklimaat in het binnenland en een mediterraan klimaat aan de kust. Wilt u in de zomervakantie met de auto naar de zon, dan bent u in Kroatie aan het juiste adres.

Het weer in Kroatie, ofschoon een klein landje, kent grote klimatologische verschillen. Aan de Adriatische kust heerst een mediterraan klimaat, maar vanaf 50-100 km het binnenland in heerst een uitgesproken landklimaat met strenge winters en veel sneeuw.

De Adriatische kust heeft gemiddeld 2.600 zonuren per jaar. In de zomer is de gemiddelde zeetemperatuur 24° tot 27°C. Er zijn veel warme en zonnige dagen met hoge temperaturen.

De Dalmatische kuststrook en het eiland Brac hebben een uitgesproken mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voor- en najaar is de temperatuur het meest geschikt voor een wandelvakantie. Het kwik loopt dan overdag op tot ongeveer 25°C en de nacht is met 10 tot 15°C relatief koel. In juni en september zijn er uitschieters mogelijk, zeker aan de kust, tot ver boven de 35°C.

In de winter kan het aan de kust zo gemiddeld boven 0°C zijn, terwijl het in het binnenland gemakkelijk 10 graden vriest. Tot ver in het voorjaar kan er in de bossen nog sneeuw liggen. De temperatuur is in het binnenland in het voor- en najaar beduidend lager dan aan de kust. Hier kan het kwik overdag op ca 15°C blijven steken. In de bergen is het zelden te warm om te wandelen.

Na afloop van een wandeldag kunt u meestal een heerlijke, frisse duik nemen in de Adriatische Zee. De kans op regen is gering, hoewel in de bergen een enkele regen- of onweersbui niet uitgesloten is. Zowel het voor- als het najaar heeft zo zijn voordelen: in het voorjaar is de natuur nog groen en hebben de rivieren het meeste water.In de zomer en najaar zijn de zee en het rivierwater heerlijk warm, de gemiddelde watertemperatuur is dan 23 tot 25°C.

De meest voorkomende wind is de bura (vanuit het binnenland) . De bura, tijdens de winterperiode, kan snelheden tot 150 km per uur bereiken. De Bura is koude en droge wind. Deze koude wind schuurt verticaal langs de hoge bergen naar de zee.  Het waait zelden langer dan 3 dagen.

 De Jugo is een warme, vochtige zuidoostenwind. Jugo is een wind die uit het zuidoosten waait. Jugo waait parallel aan de Adriatische Zee, maar in geval van een cycloon waait de jugo over de Adriatische Zee, begeleid met wolken en regen. Deze zuidenwind ontwikkelt zich langzaam en duurt meestal langer dan de bura.

De maestral is een 'goede' wind, want hij tempert de zomerhitte. Deze wind is een dagelijkse thermische noordwestenwind, die gevormd wordt door de verschillen in opwarming van land en zee. Deze wind komt voor van de lente tot de herfst; het sterkst in juli en augustus.

U moet ook uitkijken voor onweer op de Adriatische Zee. Onweer komt snel op uit het westen, vanuit de open zee. Het duurt kort, maar kan wel hevig zijn. Het onweert bijna uitsluitend in de zomer.

Meer over het klimaat en het dagelijkse online weer - Nederlandse site

Meer over het klimaat en het dagelijkse online weer - Kroatische site

Gaat u op autovakantie in de zomervakantie, houdt u er dan rekening mee dat vanwege de hoge temperaturen in de zomer (35°C of meer in de schaduw) een lang verblijf in de zon, zonder goede beschermingsmiddelen, wordt afgeraden.

Doe hier huidtypetest

Via verschillende Kroatische radiostations worden de weer berichten voor de komende 12 tot 24 uur gegeven in het Engels en Kroatisch.


 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
 
Top! Top!