kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Steden arrow Sibenik
Saturday, 7 August 2010
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Sibenik - Kroatie

 Sibenik - oudste stad aan de Kroatische kust

Katedraal SibenikUitzicht SibenikUitzicht Sibenik

Sibenik GrbDe rivier Krka mondt uit in Sibenik. Om de stad heen liggen veel bergen. De stad heeft nog drie gebouwen van de oude stadsmuur, genaamd: St. Mihovil, St. Ivan en Subicevac. In het oude gedeelte van de stad zijn de huizen van steen gemaakt en zijn zeer dicht op elkaar gebouwd. De straten zijn smal en bochtig. Kleine stadspleinen en heel veel culturele standbeelden karakteriseren de rijke geschiedenis van Sibenik.

Sibenik is in 1066 opgericht door de Kroatische koning Peter Kresimir IV, daarom wordt Sibenik ook wel de stad van Kresimir genoemd. Vanaf de twaalfde eeuw tot de vijftiende verdedigde de stad zich met succes tegen Venetie. In het jaar 1409 heeft de koning Ladislav Napuljski Dalmatie aan Venetie verkocht, hierdoor moest Sibenik de Venetiaanse regering erkennen.

In het jaar 1432 werd de fundering gelegd voor de bouw van de kathedraal St. Jakov. De architect is tot op heden nog niet bekend. Eerst zou vakman Bonini uit Milaan de bouw van de kathedraal voltooien maar hij is tijdens de bouw overleden en zodoende moest Juraj Matejev Dalmatinac de bouw van de kathedraal voltooien. Hij versierde het interieur van de kathedraal met allemaal verschillende standbeelden van het christendom. Helaas is Juraj Matejev Dalmatinac ook tijdens de bouw overleden. Daardoor moest Nikola Firentinac het interieur voltooien.

De kathedraal is uiteindelijk in 1536 helemaal klaar en gedoopt in 1555. Aan het eind van de vijftiende eeuw bedreigden de Turken Sibenik maar de stad kon zich altijd beschermen door middel van de stadsmuur. Hierdoor is Sibenik nooit in handen gevallen van de Turken. Om zich beter aan de zeekant te beschermen heeft de stad een fort gebouwd aan het begin van het kanaal St. Anton die naar de stad leidt. Het fort is genoemd St. Nikolaas. Door de val van de Venetiaanse republiek is in 1797 de stad onder bestuur van Oostenrijk gekomen.

 In het begin van de negentiende eeuw is Sibenik een klein vissersstadje aan de kust. Het agrarische leven was in volle bloei. Voor de start van de eerste wereldoorlog werd een theater, een middelbare school, een ziekenhuis, een treinstation, de waterleiding, een hydro-elektriciteitcentrale en een kleine scheepswerf gebouwd.

De stad wordt zo omgevormd tot een industrieel centrum. In de tweede wereldoorlog hebben de Italianen en de Duitsers veel slachtoffers gemaakt en de infrastructuur behoorlijk schade toegebracht. Na het eind van de tweede wereldoorlog heeft de stad nog een intensievere vooruitgang.

Sibenik heeft zich tot op heden tot een industrieel en toeristisch centrum ontwikkeld. De Adriatische zee is voor Sibenik een grote aanwinst. Het heeft een aangenaam mediterraan klimaat. De kustlijn is schitterend met heel veel eilanden. De bekendste eilandengroepen zijn die van het nationale park van Krka en Kornati. De twee parken zijn zeer geliefd onder de zeilers.

De hoofdweg van de Adriatische kust loopt ook door Sibenik. Vanaf Sibenik zijn er twee andere hoofdwegen die naar de steden Drnis en Knin leiden en verder het binnenland. Met de spoorlijn kan je twee kanten op vanuit Sibenik namelijk richting Split en de hoofdstad Zagreb.

De twee dichtstbijzijnde vliegvelden zijn vlakbij Split en in Zemunik - Zadar. Zemunik ligt dicht bij de stad Zadar. De stad heeft een deel dat alleen toeristisch is en het heet Solaris. Tijdens de zomermaanden zijn er zeel veel verschillende activiteiten zoals het beroemde wereld kindersongfestival.

Map - Kaart van Sibenik: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
 
Top! Top!