kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Steden arrow Split
Saturday, 7 August 2010
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Split - Kroatie

 Split - cultuurcentrum van de Dalmatie

Grb Split Split is een stad en een haven in midden Dalmatie en tevens het zaken - en cultuurcentrum van de Dalmatie provincie. De stad ligt op een schiereiland die samen met het eiland Eivor de baai van Kastel sluit, met vlak daarachter Mosor en Kozjak met Kliska Vrata. De stad heeft  zo'n 180.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Kroatië.

 In de buurt van de Ilir en later Griekse nederzetting (Aspalathos, later Spalatum), heeft de Roomse tsaar  Dioklecian rond 300 een enorm paleis gebouwd. Dit  wordt meestal beschouwd als het begin van het bestaan van de stad Split. Aan het begin van de vijfde eeuw zijn in het noordelijke deel staatsweeffabrieken ontstaan en het zuiden bleef gereserveerd voor het verblijf van de leden van de keizerlijke familie. Het begin van de middeleeuwse stad dateert uit de eerste helft van de 7de eeuw, de eeuw waarin het paleis van Dioklecian als toevluchtsoord diende voor de inwoners van het nabijgelegen Spalatum en Salone. Binnen de Bizants Dalmacie heeft de stad zich ontwikkeld als een aparte economie- en rechtseenheid. Naast de basis van de stad, economie en zeevaart, ontwikkelde landbouw en veeteelt zich steeds meer.

Split Haven Split Uitzicht Split

Hiervoor neigden de bewoners van de stad om zich uit te breiden naar het Kroatische buurgebied. Op het moment dat Bizants tsaar Bazalije bepaalde dat de bewoners van Split een bijdrage moesten betalen van 200 goudmunten, zijn meer vaste economische en etnische verbindingen ontstaan tussen Split en Kroatie. Daarnaast zijn de Bizants Dalmacie en Kroatie kerkelijk verbonden doordat het bisdom van stad een metropool is geworden.

Vanaf het begin van de 11e eeuw is stad blootgesteld aan sterkere druk van Venetianen en streven van Kroatische heersers om de steden van Bizants Dalmacie te veroveren. In het jaar 1105 erkent de stad soevereiniteit van de Kroatisch-Hongaarse koningen. De laatste keer is de stad onder Bizant in de periode 1165-1180, wanneer dit een centrum is voor de regering van Dalmatie en Kroatie. In de 13e eeuw is de gemeenschap op de piek van zijn ontwikkeling. De stad streefde ernaar om sterker en onafhankelijk te worden, hiervoor zijn contracten van vriendschap gemaakt met de Adriatische steden Pisa (1169), Pirana ( 1192) en Fermo (einde van de 12e eeuw). Stedelijke bevoegdheid hebben “priori  of “comesi  die vanaf 1207 gekozen worden onder de Kroatische grootheden. Het leven van deze gemeenschap was vaak verstoord door locale conflicten met bewoners van Cetinje, Omis en Trogir, conflicten binnen de gemeenschap en kerk en botsingen tussen edelmannen en gewone volk.

In de 14e eeuw bevindt de stad zich onder de bevoegdheid van Venetie, die gekarakteriseerd is door het streven om de autonomie van stad te begrenzen. Het einde van de 15e en 16e eeuw is bestempeld met humanistische activiteiten, tegelijkertijd met beginselen van literatuur in de Kroatische taal (Marko Marulic en de kring rondom deze man). De poging van de republiek Venetie op het voorstel van de Splitse handelaar Danijel Rodriguez om stad de hoofdexporthaven van de Balkan (lading, douane, bank 1592) te maken is niet volledig verwezenlijkt maar heeft zeker invloed gehad op de economische groei. De Kandij en Morej oorlog zijn rake klappen voor de Kroatische handel geweest, waarna de stad zich    in de 18e eeuw langzaam weer opbouwt. Na de val van Venetie (1797) ontstaat in Split een sterke stroom onder pastoor A. Dorotic die streeft naar de vereniging van Dalmatie en Kroatie, waardoor dit besluit op 17 mei valt. Hetzelfde jaar wordt stad veroverd door het Oostenrijkse leger en in augustus 1797 valt de stad onder Oostenrijk.

De stad is overgegeven aan de Fransen door het vredesverdrag in Pozun tussen 1805 en 1813. Eerst was dit binnen het Koningrijk Italie van Napoleon 1805-1809 en daarna onder de Ilirse provincies. Fransen hebben het oude stadsbestuur en middeleeuwse stadsstatuut afgeschaft en het nieuwe gemeente bestuur van rijke bewoners ingevoerd.

Vanaf 1813 valt de stad opnieuw onder Oostenrijk. Door de sterke invloed van de Italiaanse cultuur en stedelijke intelligentie is in de stad de Kroatische nationale bewustheid weinig ontwikkeld, hierdoor worden de ideen van de Kroatische wedergeboorte niet goed ontvangen. In de jaren zestig is stad het centrum van Dalmatie waar de strijd gevoerd wordt tussen de stedelingen, verzameld rondom de Volks leeszaal  (gevestigd in 1862) en aanhangers van autonomie, met andere woorden tussen aanhangers en tegenstanders van vereniging van Dalmatie met Kroatie. In het Stedelijke bestuur (1860-1882) zitten aanhangers van autonomie (A. Bajamonti) en daarna aanhangers van Volks leeszaal¯ die in Split voor het eerst een Kroatische gemeente bestuur vestigt.

Villas Split 

In het jaar 1912 wordt dit bestuur door Oostenrijk ontbonden en wordt een commissariaat ingevoerd. Pas na de val van het Oosterijks-Hongaarse rijk in 1918 wordt de stad teruggeven aan Kroatie.

Binnen het Koningrijk SHS is dit het centrum van het gebied en in het Koningrijk Joegoslavie is vanaf 1929 het centrum van administratie van de Kust provincie. Vanaf april 1941 is de stad onder Italiaanse bezetting tot de capitulatie van Italie in 1943. Onder de Duitse bezetting is de stad tussen september 1943 en oktober 1944, totdat in de stad partizanen aankomen. Gedurende de tweede wereld oorlog is de stad sterk gebombardeerd.

De belangrijkste industrie in Split is het toerisme en  visserij.  Het is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor Dalmatië en Dalmatische eilanden. Aan de rand van het centrum ligt  Marjan (de heuvel). Op deze heuvel ligt een dierentuin en een begraafplaats.  In 1979 werd het paleis van Dioclentus en groot deel van het stadscentrum, op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Hotel in Split

Map - Kaart van Split: U kunt de kaart met uw muis slepen en in - uit te zoomen.

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
Aktie

Romantische vakanti...
tea1196110974.jpg
Huur: € 125

Villa in Trogir
tea1221850232.jpg
Huur: € 55

Hotel Sol Garden Is...
tea1196342301.jpg
Huur: € 36

Hotel Pula
tea1226410353.jpg
Huur: € 36

Familie huis - Zadar
tea1196168908.jpg
Huur: € 15
 
Top! Top!