kroatie-vakantie Advertisement
 
Home arrow Watersport arrow Sportvisserij
Saturday, 26 June 2010
Accommodatie, Hotels, Campings, Appartementen, Villa's in Kroatie
Sportvisserij

Kroatie, een grote hengelsport land

Het Middellandse Zeegebied word door vele gezien als een parel voor sportvisserij. Omdat Kroatie meer dan 1000 eilandjes en een lange kust streek heeft speelt het land een belangrijke rol voor deze sport. Het binnenland heeft veel rivieren, riviertjes en beken met vele meren ertussen. Dit is een ideaal gebied om in te vissen. In 1991 is de Kroatische hengelsportbond opgenomen als lid van de Federation International de Pache Sportive en Eau Douce. De KSVB neemt regelmatig deel aan de wereldkampioenschappen in alle leeftijdscategorieën. Als voorbeeld nemen we een paar evenementen die de laatste paar jaren hebben plaatsgevonden:

-          Varasdin 1997; het wereldkampioenschap vissen voor junioren.

-          Zagreb 1998; het wereldkampioenschap voor senioren.

-          Porec 1999; het congres van CIPS

-          Kutina 2001; het wereldkampioenschap vissen voor vrouwen.

-          Zagreb 2002; het wereldkampioenschap voor visclubs.

-          Kutina 2004; wereldkampioenschap voor junioren etc.

In Kroatie houden zich ongeveer 50.000 sportvissers en 7000 jeugdvissers bezig met sportvisserij. Ze zijn georganiseerd in zo’n 400 hengelsportverenigingen door het hele land.  De laatste tijd worden steeds meer visakten door visverenigingen verleend voor catch & release. Op deze manier beschermen ze de visstand tegen overbevissing. De catch en release geldt vooral voor de vissoorten: forel, vlagzalm, karper, snoek en black bass. De catch & release gebieden zijn meestal ecologisch beschermd en zijn adembenemend. In Kroatie vindt u meer dan 100 hengelsportbestemmingen een paar zijn:

De Donau

De rivier Donau is in het geheel interessant voor hengelsport. De rivier is de grootste rivier van Europa en de hoeveelheden van vissen en soorten van vissen zijn imposant. Vissportliefhebbers kunnen veel verschillende vis vangtechnieken toepassen door de grote hoeveelheid soorten. Hier kunt meervallen, snoekbaarzen, snoeken, gras karpers, brassers, roofbleien, windes, kopvoorns etc. vangen.  

De Sava

Deze rivier is rijk aan alle soorten vis. De Sava is aantrekkelijk om te vissen op roofvis, snoekbaars, meerval, roofblei, snoek en kopvoorn, deze soorten kunnen grote afmetingen bereiken. Hier kunt u vissen met kunstaas en met de vliegenhengel. Deze rivier is ook bijzonder interessant met de dobber met de match en bolognesehengel. De belangrijkste zijrivier van de Sava is de Lonja. Zij strekt zich uit het Lonjsko Polje en vormt een natuurpark. Deze natuurpark vormt een natuurlijke paaiplaats voor alle soorten vis.

De Drava

In deze rivier zijn grote spaarbekkens aangelegd en daardoor kun je alle soorten vissen die te vinden zijn in laagland hier vangen. Bij de Spaarbekkens en de kanalen die daaromheen liggen kun je afhankelijk van het gebied onder andere meerval, karper, snoek, snoekbaars, graskarper, kwabaal, roofblei, winde, barbeel, brasem, kopvorm, zeelt, sneep, forel en Donauzalm vangen.

Het Vranskomeer (Vransko jezero)

Deze meer ligt in Dalmatie naast de plaats Pakostane dichtbij de Adriatische zee en vormt een natuurpark. Het Vranskomeer is rijk aan zoetwatervissen en is daarom een mooie gebied om te sportvissen. Het is een ornithologisch reservaat voor zeldzame soorten moerasvogels en biedt een grote rijkdom aan vissen, hier zwemmen massa’s wilde karpers, grote snoeken etc. Naast het Vranskomeer ligt een autocamp Crkvine en restaurant die visspecialiteiten bied. Omdat dit meer verbonden is met de zee is het water niet zoet maar brak.

De Gacka

Het geheim van de rivier de Gacka ligt in de specifieke microklimatologische omstandigheden. In de Gacka groeien de forellen tot 5 keer sneller dan in elke andere rivier. Deze rivier ligt gemiddeld 450 m boven zeespiegel en mond uit in de Adriatische zee. Deze rivier is een van de bekendste vliegvisrivieren. In het boek ‘Trout fishing’ van Joe Brooks kunt u lezen over sportvisserij in de rivier de Gacka. In deze rivier kunt u regenboogforellen, vlagzalmen, zeelten, blankvoorns en snoeken vangen.

Het Borovikmeer

Deze meer is ligt tussen de steden Dakovo en Nasice. Het is omringd door bossen en is 160 ha groot. De gemiddelde diepte van het Borovikmeer is 4,5 m. Hier kunt u karpers van 30 kilo vangen. Deze soort karper is beschermd en kan alleen op basis van catch & release gevangen worden. Het water van het Borovikmeer is van bijzondere kwaliteit. Hier kunt u black bass in talrijke hoeveelheden en afmetingen vangen dit ook alleen op basis van catch & release. Er zijn ook nog roofvissen, snoeken en  snoekbaarzen te vinden. Bij het vissen is het gebruik van bootjes verboden.

Nog meer nuttige informatie over sportvisserij kunt u hier vinden maar jammer genoeg is de site alleen in het Kroatish:

Kratische Sportvisserijbond ( Hrvatski sportsko-ribolobni savez)

http://www.ribolovni-savez.hr/

 
Zoeken
Accommodatie
Arrow (145) Kroatie
    L (58) Hotels
    L (10) Villa's
    L (16) Appartementen
    L (19) Campings
    L (5) Vakantiecompl...
    L (1) Bungalows
    L (10) Eilanden
    L (8) Budget
    L (1) Familie
    L (4) Exclusief
    L (7) Cruises & Zeilen
    L (1) Actief
    L (1) Verzekeringen
    L (3) Vervoer
    L (1) Fly & Drive
Arrow (1) Nederland
    L (1) Vakantiehuis
 
Top! Top!